Kaiken kansan videopelejä

No Comments

Tervetuloa uudelle videopeliaiheiselle sivustollemme! Tarjoamme sinulle asiantuntevan tietopaketin videopeleistä viihdyttävässä muodossa. Tällä etusivulla kerromme, mitä kaikkea sivuiltamme löytyy sekä hieman videopelien historiasta ja nykypäivästä. Aivan aluksi selventäkäämme, mitä videopeleillä tarkoitetaan. Ne ovat elektronisia pelejä, joiden pelaamiseen vaaditaan käyttöliittymä sekä näyttölaite. Videopelejä voi pelata niin tietokoneella, peli- tai käsikonsolilla kuin mobiililaitteillakin. Tietokoneella pelattavista videopeleistä puhutaan tavallisesti puhekielessä tietokonepeleinä ja konsolilaitteilla pelattavista videopeleistä konsolipeleinä. Yhdessä sivustomme artikkelissa perehdymmekin PC- ja konsolipelaamisen eroihin.

Lisäksi neuvomme hyvän pelitietokoneen valinnassa sekä käsittelemme Nintendon ja Playstationin plussia ja miinuksia. Oli pelialusta sitten mikä tahansa, tärkeintä on kuitenkin sisältö, eli hyvä videopeli. Ja niitähän onneksi riittää. Olit sitten harrastanut videopelejä jo pidempään, tai vasta tempautumassa niiden kiehtovaan maailmaan, sivustoltamme löydät myös hyviä pelivinkkejä. Artikkeleissamme kerromme kaikkien aikojen menestyneimmistä videopeleistä, minkä lisäksi olemme omistaneet omat juttumme World of Warcraft, League of Legends ja Super Mario -peleille.

Pelit ovat kiehtoneet ihmisiä aina

Kärjistäen voidaan sanoa, että ihmiset ovat pelanneet aina. Arkeologisista kaivauksista on löydetty erilaisia pelivälineitä, kuten luista tehtyjä noppia. Pian materiaalien kehittyessä saivat jalansijaa esimerkiksi pelikortit. Pelaaminen on kiehtonut ihmiskuntaa ja kytkeytynyt myös tiukasti kulttuuriin ja teknologiseen kehitykseen. Teknisten harppausten myötä myös pelimaailma on seurannut perässä. Mahdollisuus pelaamiseen on voinut olla kuitenkin eriytynyttä esimerkiksi varallisuuden tai sukupuolen mukaan. Tietokoneetkin ovat olleet joskus ylellisyyttä, joiden hankintaan ei joka kodissa ole ollut varaa – tai tarvettakaan.

Ensimmäiset videopelit kehitettiin jo 1950-luvulla, osana tieteellistä tutkimusta. Ne olivat pääsääntöisesti shakin ja ristinollan kaltaisia pelejä. Ensimmäinen reaaliaikainen videografiikkaa käyttävä tietokonepeli oli Spacewar. Sen kehittivät yliopisto-opiskelijat vuonna 1962. Pelin tavoitteena oli tuhota toisen pelaajan avaruusalus ja varoa putoamasta itse aurinkoon. Simppeli idea, josta ollaan nähty eri versioita myös myöhempinä vuosikymmeninä. Ensimmäinen videopeliautomaatti, joka toimi kolikoilla, ilmestyi vuonna 1971. Sen nimi oli Computer Space ja pelissä hyödynnettiin jälleen avaruusteemaa.

Atari-pelikonsoli, kolikkopelit sekä ensimmäiset kotitietokonepelit

Ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu pelikonsoli, nimeltään Magnavox Odyssey, näki päivänvalon vuonna 1972. Samana vuonna Nolan Bushnell pääsi testaamaan laitetta messuilla. Hän innostui keksinnöstä suuresti ja perusti pian legendaarisen Atari-yhtiön. Siltä ilmestyi pian pöytätennistä muistuttava Pong-peli, josta tuli jättimenestys. Ennen 1980-lukua kotitietokoneiden graafiset kyvyt olivat vaatimattomia ja 1970- ja 1980-luvut olivatkin varsinaista kolikkopelien kulta-aikaa. Niissä oli teknisesti huomattavasti edistyksellisempiä pelejä. Tältä ajalta muistettavia klassikkopelejä ovat muun muassa Donkey Kong, Pac Man sekä Mortal Kombat.

Tekniikan kehittyessä myös kotitietokoneilla päästiin pelaamaan yhä parempia videopelejä. IBM:n PC ilmestyi vuonna 1981 ja Commodore 64 vuonna 1982. Jälkimmäinen oli pitkään kaikkien aikojen myydyin kotitietokone ja sillä myös pelattiin ahkerasti. Grafiikat olivat tosin nykynäkökulmasta hyvin vaatimattomia ja pelit piti lukea erilliseltä levykkeeltä, joten pelkkä pelin lataaminen saattoi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä. Yksi 1980-luvun klassikkopeleistä on Tetris, joka suunniteltiin kehittämään hävittäjälentäjien päättely- ja havainnointikykyjä. Tetriksen kehitti venäläinen Aleksei Pazitnov.

Videopelit 2000-luvulla

2000-luvun alussa uutena trendinä nousivat verkkoroolipelit, kuten World of Warcraft, josta voit lukea lisää sivuiltamme. Netin yleistyminen on lisännyt nettipelien tarjontaa ja pelaamista merkittävästi. Älypuhelinten nopea yleistyminen on merkinnyt muutosta pelimaailmassa. Nykyään lähes kaikilla kulkee pelikone mukana omassa taskussa tai käsilaukussa. Myös pelikonsolien puolella tekniikan kehittyminen on ollut hurjaa ja tuonut aivan uusia mahdollisuuksia pelaamiseen. Yksi jo pidempään jatkuneista trendeistä on ollut pelaamisen muuttuminen yhä sosiaalisemmaksi ja yhteisöllisemmäksi. Harppauksia on otettu myös virtuaalitodellisuuspelien puolella.

Samalla myös videopelien pelaajakunnassa on tapahtunut muutoksia. 1970- ja 1980-luvuilla videopelit tehtiin enimmäkseen nuorisolle. 1990-luvulta lähtien aikuisten pelaaminen on lisääntynyt voimakkaasti ja 2000-luvulla pelaajien keski-ikä on ollut jatkuvasti nousussa. Julkisessa keskustelussa pelaajat kuvataan vieläkin usein poikina tai miehinä, mutta toki myös naiset pelaavat. Pelityypit voivat tosin olla jossain määrin eriytyneitä sukupuolen mukaan, eli naiset ja miehet voivat suosia erityyppisiä pelejä. Peliteollisuus on ollut perinteisesti hyvin miesvaltainen, mutta muutosta on näkyvissä tässäkin suhteessa.

Videopelien valtava valikoima

Yksi syy sille, että videopelit kiehtovat iästä, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta on se, että niitä löytyy valtava valikoima, taatusti jokaiseen makuun. Esittelemme erilaisia pelityyppejä tarkemmin aiheelle omistetussa omassa artikkelissa, mutta se voidaan sanoa, että tuskin löytyy aihepiiriä tai teemaa, josta ei olisi videopeliä tehty. Videopelit voidaan jakaa genreihin monin tavoin, esimerkiksi Mark J. P. Wolf on ryhmitellyt pelit peräti 42:een eri kategoriaan. Pelattavaa löytyy joka tapauksessa niin strategioiden, toiminnan kuin roolipelienkin ystäville.

Videopelaajien määrä kasvaa jatkuvasti

Videopelien pelaaminen on kiehtova harrastus, joka tempaa mukaansa yhä enemmän ihmisiä. Pelien parissa voi rentoutua, etsiä älyllisiä haasteita, olla vuorovaikutuksessa muiden pelaajien kanssa ja hankkia hieman jännitystä elämään. Teknologian kehitys on tehnyt peleistä yhä hienompia ja koukuttavampia ja lisännyt mahdollisuuksia pelaamiseen. Asiantuntevat ja luovat pelinkehittäjät tuovat markkinoille yhä kiehtovampia ja mielikuvituksellisempia pelejä. Olemme koonneet sivustollemme informaatiota videopelaajien yhä kasvavalle joukolle. Toivomme, että viihdyt juttujemme parissa ja saat uusia näkökulmia peliharrastukseesi.

Categories: Pelaamista Videopelit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *