Kaikkien aikojen menestyneimmät videopelit

No Comments

Kaikki tietävät Pac-Manin, tuon pienen keltaisen pallon, joka seikkailee haastavassa sokkelossa pisteitä syöden. Sokkelossa liikkuu myös neljä haamua, jotka yrittävät saada Pac-Manin kiinni. Jos pelaaja on nopea, hän voi ohjata Pac-Manin nappaamaan yhden kentän laitamilla olevista energiapillereistä, jotka mahdollistavat haamujen syömisen. Muuten Pac-Manin elämä perustuu lähinnä haamuilta pakoiluun. Kyseinen peli nousi 1980-luvulla valtavaan suosioon; se sopi hyvin sekä naisille että miehille, aikuisille ja lapsille, ja videopelien pitkäaikaisharrastajille ja uusille tuttaville.

Pac-Man aiheutti valtavan videopeliaallon, saaden yhä useammat ihmiset kiinnostumaan niiden pelaamisesta. Videopelien ympärille muodostui nopeasti kulttuuri, johon sisältyi pelaamisen lisäksi myös erilaisia oheistuotteita, kuten vaatteita ja koulutarvikkeita, sekä myöhemmin myös käsikonsoleita. Länsimaalaiset alkoivat kiinnostua aasialaisesta pelikulttuurista aikaisempaa enemmän, ja vaikutteet näkyivät pian myös eurooppalaisten ja amerikkalaisten yhtiöiden tuotteissa. Tässä artikkelissa esittelemme tarkemmin erilaisia videopelejä ja syitä niiden suosioon. Artikkelin luettuasi tiedät sekä vanhoista klassikoista että hieman uudemmista teoksista.

Tetris & Super Mario 64

Tetris on yksi kaikkien aikojen suosituimmista videopeleistä. Sen idea on hyvin yksinkertainen: ruudun yläosasta putoilee neliosaisia erimuotoisia palikoita, tetrominoita, jotka pitää saada aseteltua mahdollisimman tiiviisti peliruudulle. Kun pelaaja saa yhden rivin täyteen, se poistuu ja tilaa vapautuu enemmän. Tästä pelaaja saa myös pisteitä, ja jos rivejä poistuu kerralla enemmän, pistesaldo kasvaa. Tetriksen menestyksen takana seisoo pelin idean helppous – säännöt oppii nopeasti, mutta korkeisiin pisteisiin pääseminen vaatii silti paneutumista.

Jos pysytellään vielä hetki 1900-luvun loppupuolella julkaistujen pelien parissa, on seuraavaksi mainittava ikisuosikki Super Mario 64. Kyseessä on Nintendon luoma tasohyppelypeli, jossa seikkailevat italialaiset Mario ja Luigi ja DS-versiossa myös japanilaiset Yoshi ja Wario. Pelissä on tarkoitus pelastaa Prinsessa Peach pahan Bowser-hirviön kynsistä. Pelaaja suorittaa erilaisia tasoja, joissa väistellään hirviöitä, kerätään kolikoita ja yritetään päästä ulottuvuudesta toiseen. Koska kyseessä on nimenomaan tasohyppelypeli, ovat pelin luojat keskittyneet juuri erilaisiin hyppyihin ja Marion erikoistoimintoihin.

Minecraft & Grand Theft Auto

Minecraft on monia eri ikäryhmiä viihdyttävä videopeli, jossa ei suoranaisesti pakoilla ketään tai yritetä päihittää muita, vaan jossa pelaaja seikkailee 3D-maailmassa mahdollisuutenaan rakentaa erilaisia rakennelmia. Pelissä hyödynnetään erilaisia materiaaleja, kuten puuta, metalleja, lasia ja kristalleja, joiden avulla voi rakentaa työkaluja ja vaikka taloja. Pelaaja voi myös kasvattaa eläimiä ja muodostaa luomuksistaan oman pienen kylänsä. Minecraftissa on viisi erilaista pelitilaa: selviytyminen, luova, kovanaama, seikkailu ja tarkkailija. Pelaaja voi vaihdella näiden välillä vapaasti omien halujensa mukaan.

Lyhyemmin GTA:na tunnettu Grand Theft Auto on jännittävä toimintavideopelisarja, josta on lukuisia eri versioita. GTA:ssa on tarkoitus suorittaa erilaisia tehtäviä, kuten jengiläisten pakoilua, ravintolaketjujen avaamista, Venäjän mafian kanssa taistelua ja vihollisten tappamista. Pelimaailma on vapaa ja sijoittuu yleensä johonkin kaupunkiin. Pelaaja voi käydä parturissa muuttamassa ulkonäköään, varastaa autoja, ostaa itselleen taloja ja toki myös tappaa ihmisiä. Poliisit lähtevät kuitenkin nopeasti perääsi, joten valmistaudu karkottamaan heidät kannoiltasi auton tai moottoripyörän avulla!

The Sims

The Sims on 2000-luvun vaihteessa julkaistu simulaatiopeli, jossa pelaaja pääsee luomaan itselleen hahmoja, niin sanotun Sim-perheen, ja vaikuttamaan heidän elämäänsä erilaisten valintojen avulla. Simeillä on kahdeksan päätarvetta: nälkä, mukavuus, hygienia, rakko, energia, hupi, sosiaalisuus ja huone. Simejä pitää siis ruokkia, niiden kodin tulee olla mahdollisimman mukava, heidät täytyy käyttää säännöllisin väliajoin suihkussa ja vessassa ja akkuja täytyy latailla nukkumalla. Simit ovat myös sosiaalisia, ja heillä tulee olla ystäviä.

Simit voivat mennä naimisiin ja saada lapsia, ja he voivat käydä töissä tai ylläpitää erilaisia harrastuksia. Lasten on käytävä koulussa sotilaskoulun uhalla; Sim-vanhempien on siis pidettävä huoli siitä, että arjen pakolliset askareet tulee hoidettua. The Sims on klassikko, jota pelaavat sekä lapset että aikuiset. Se on hauska tapa vertailla ympäristön vaikutusta ihmisen kehitykseen, ja joillekin se toimii myös omalla tavallaan terapiana. The Simsiä voi pelata myös täysin huumorimielessä jokin tietty päämäärä ajatuksissa.

Angry Birds

Suomalaisen peliyhtiö Rovion vuonna 2009 julkaisema videopeli, Angry Birds, toi Suomen maailmankartalle myös pelialalla. Angry Birdsiä pelataan mobiililaitteilla, ja ideana on tuhota vihreiden sikojen rakennelmat lintujen munien takaisin saamiseksi. Linnut käyttävät ritsaa, jolla he ampuvat itsensä sikojen rakennelmia päin. Mitä enemmän linnut onnistuvat aiheuttamaan tuhoa, sitä enemmän he saavat pisteitä. Ohjaajana toimii pelaaja, joka tarvitsee koordinaatiokyvyn lisäksi myös hahmotus- ja pulmanratkaisukykyä. Pelissä edetään helpoilta tasoilta aina vaikeammille ja samalla myös pisteet kasvavat.

Call of Duty

Call of Duty -pelisarja on päässyt ensimmäisessä persoonassa pelattavien ammuntapelien kärkeen. Pelit sijoittuvat vaihtelevasti toiseen ja kolmanteen maailmansotaan, joista jälkimmäinen on pitkälti peliyhtiön maalailemaa kuvaa mahdollisesta suurvaltojen välisestä ydinsodasta. Lisäksi pelissä voi osallistua kylmään sotaan ja moderniin terrorisminvastaiseen sotaan. Call of Dutystä on valtavasti erilaisia versioita, ja niistä suosituimmat lienee Modern Warfare ja Black Ops. Call of Duty -peleissä voi taistella muita pelaajia tai tietokonetta vastaan, ja esimerkiksi Black Opsissa on oma Zombie-lisäpelinsä.

Categories: Pelaamista Videopelit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *