Kumpi voittaa: PC- vai konsolipelaaminen?

No Comments

Pöytätietokoneet ja pelikonsolit ovat olleet toistensa kurkuilla jo 80-luvulta lähtien, ja taistelu ei näytä olevan ohi vielä pitkään aikaan. Faneja löytyy niin PS-konsoleille, Xboxille ja pöytäkoneille, ja kaikki oman tuoteryhmän kannattajat puoltavat omia lempikoneitaan hyvillä argumenteilla. Varsinainen kilpailu alkoi 1990-luvulla, kun ensimmäiset PS-konsolit julkaistiin. Ihmiset kävivät kuumana ja tuotteet vietiin käsistä. Nykyään jotkut alkuperäiset PS1-pelikonsolit ovat todella arvokkaita, jos ne vain ovat hyvässä kunnossa. Tietokoneet ottivat askeleen pelikehityksen rappusilla hieman myöhemmin.

PS1 julkaistiin vuonna 1993. Siitä lähtien on julkaistu PS2 vuonna 2000, PS3 vuonna 2006 ja PS4 vuonna 2013. Pelitietokoneiden puolesta on jo pitkään ollut yleistä, että pelaajilla on itse kasattu eli ”custom-build” pelitietokone. Monet ovat vuosien aikana pohtineet, mikä tietokone on järkevintä ostaa, jos peleistä pitää ja niitä haluaa pelata? Ihmisiä on kummallakin puolella ja suosittelijoita löytyy niin tietokoneille kuin pelikonsoleillekin, mutta tässä artikkelissa esitellään kummankin hyvät ja huonot puolet.

Pelitietokoneiden ja konsoleiden hintavertailu

PC-pelaaminen on kallista. Saat edullisen, valmiiksi rakennetun järjestelmän noin 450 eurolla, mutta se tulee sellaisella suorituskyvyllä, joka olisi ollut hyvä noin viisi vuotta sitten. Joka tapauksessa laadukkaan pelikoneen hankkiminen konsolin eli 300 – 500 euron hintahaarukassa vaihtelee äärimmäisen vaikeasta mahdottomaan. Jos kuitenkin haluat nykyaikaisen pelitietokoneen pyörittämään vaativimpiakin pelejä, täytyy siitä pulittaa noin 600 – 900 euroa. Kun mennään 1 200 euroon ja siitä eteenpäin, niin voidaan puhua jo pro-pelaajien tietokoneiden tasoisista koneista.

Konsolit puolestaan tulevat vain halvemmaksi ajan myötä, ja ne pysyvät noin 100 euron hintapudotuksessa alkuperäisestä hinnastaan niin kauan kuin ne ovat nykyisen sukupolven markkinoilla. PS4 tai Xbox One maksaa noin 300 euroa; niiden 4K-vaihtoehdot ovat hieman kalliimpia, eli joudut maksamaan noin 400 euroa PS4 Pro:sta ja 500 euroa Xbox One X:sta. Hinnat laskevat satunnaisesti 350 euroon alennusten aikana. Kannattaa siis hankkia konsoli, jos budjetti on pieni, mutta haluaa kuitenkin pelata laadukkaasti.

Pelivalikoimat konsolilla ja pelitietokoneella

Tietokonepelaamisessa pelikirjastot ovat erittäin suuria, ja pelejä löytyy jokaiselle niin pieniltä pelikehittäjiltä kuin suurilta firmoiltakin. Voit ostaa viimeisimmän GTA-pelin Steamilta tai käyttää DOSBoxia eli muuntajaohjelmaa lapsuuden klassikon kokemiseen. On suhteellisen helppoa saada valtavasti erilaisia pelejä tietokoneelle, sillä erilaisista pelikirjastosta saa uskomatonta kyllä – jopa 30 vuoden takaisia pelejä. Tietokoneiden pelikulttuuri on mullistanut peliteollisuuden, ja nykyään melkeinpä jokaisen pelin saa tietokoneelle jollain tapaa. Eli peliesteitä ei ole, eikä pettyä tarvitse ainakaan sillä saralla.

PS4 ja Xbox One -kirjastot eivät palaa yhtä pitkälle menneisyyden klassikoihin. Voit toistaa joitakin PS3-pelejä PlayStation Nowin ja joidenkin Xbox 360 -pelien kautta yhteensopivuuden ansiosta, mutta yleensä pelivalikoima on rajoittunut viime vuosina ilmestyneisiin peleihin. Lisäksi monet keskikokoiset ja pienet peliyhtiöt eivät ole kiinnostuneet julkaisemaan konsolipelejä, koska näiden pelien siirtokustannukset konsoleille ovat kohtuuttomia. Tästä johtuen pienet peliyhtiöt pitävät kiinni PC- ja mobiilikehityksestä, jolloin pelit voivat tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön.

Moninpelaaminen ja grafiikat

Sekä konsolien että tietokoneiden avulla voit pelata moninpelejä, mutta toiminnot eivät ole aivan samanlaiset näissä kahdessa eri järjestelmässä. Esimerkiksi jos sohvalla pelaaminen on sinun juttusi, voit melko varmasti laskea pois pelitietokoneet. Kyllä, on teoriassa mahdollista kytkeä useita ohjaimia ja löytää peli, joka mahdollistaa kahden tai useamman ihmisen pelaamisen yhdessä, mutta se on enemmän vaivaa aiheuttava homma kuin vaivan arvoinen. Voit silti pelata vaikkapa Borderlandsia esimerkiksi parhaiden kavereidesi kanssa moninpelinä PS4:lla tai Xbox One:lla.

Pelikoneista PS4 Pro ja Xbox One X voivat näyttää 4K-resoluutioita HDR-väritekniikalla. Se onkin vaikuttavaa konsolikulttuurissa – mutta PC-pelaajilla on ollut samankaltaisia vaihtoehtoja jo vuosia, ja huomattavasti paremmilla säätöominaisuuksilla. Esimerkiksi tekstuurit, ympäristön valaistus ja jopa se, että kuinka paljon hahmon hiukset lepattavat tuulessa. Hyvin tehokas PC näyttää parempaa grafiikkaa kuin konsoliveljensä ja vie voiton. Toki on otettava huomioon pelaajan mieltymykset, ja peli voi olla mukaansa tempaava ja viihdyttävä ilman virtuaalitodellisuuden veroista räiskettäkin.

Muu käyttö

Kummassakin järjestelmässä, eli PS4 ja Xbox:issa, voit käyttää suosittuja streaming-sovelluksia, kuten Netflix, Hulu ja Amazon Video, sekä suoratoistaa omaa sisältöäsi käyttämällä DLNA-palvelimia tietokoneella tai mobiililaitteella. Musiikkia voi olla hankalaa saada toistettua, mutta voit käyttää Spotifyä ja Pandoraa molemmissa järjestelmissä; joskus virallisen sovelluksen kautta, joskus ulkopuolisen selaimen kautta. Molemmissa konsoleissa on suhteellisen hyvä täyden valikoiman paketti Internet-selaimia, ja molemmat ovat päteviä DVD- ja Blu-ray-toistajia. Kuitenkin myös tietokone voi tehdä tämän kaiken, ja vielä enemmän.

Loppupäätelmä

PC:n ja konsolin välinen päätösvalinta tulee tähän: konsolit ovat halvempia ja helppokäyttöisempiä, mutta rajoitetumpia siinä, mitä ne voivat tehdä. PC:llä on suurempi pelikirjasto ja enemmän monipuolisuutta, mutta se voi olla paljon hankalampi korjata, jos jokin menee vikaan. Suurin osa ihmisistä valitsisi pelilaitteekseen PC:n juuri näiden syiden takia. Laadukas tietokone kestää pidempään kuin konsoli, kunhan vain pidät tietokoneen ajan tasalla ja erossa haittaohjelmilta. Mutta jos budjettisi on pieni ja haluat päästä Fortniten huumaan, kannattaa valita konsoli.

Categories: Pelaamista Videopelit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *