Super Mario -pelit

No Comments

Kuulostaako viiksekäs pieni mies punaisessa lippalakissaan ja sinisissä haalareissaan tutulta? Sehän on tietenkin Super Mario! Super Mario on Nintendon luoma pelisarja, jonka ensimmäinen osa, Super Mario Bros, julkaistiin jo 34 vuotta sitten, syyskuussa 1985. Super Mario -pelit ovat osa Nintendon laajempaa Mario-pelisarjaa. Super Marion loi Nintendolle japanilainen Shigeru Miyamoto. Vuoden 1985 jälkeen Nintendo on julkaissut vähintään yhden Super Mario -pelin jokaiselle uudelle konsolilleen, eikä Mario-hahmon suosio näytä hiipumisen merkkejä.

Super Mario -pelit ovat tasohyppelypelejä ja suunnannäyttäjiä monille myöhemmin kehitetyille tasohyppelypeleille. Ensimmäiset Super Mario -pelit pohjautuivat yksinkertaiseen 2D-grafiikkaan, jossa pystyi etenemään vain eteenpäin ja näkemään kerrallaan vain hyvin pienen osuuden pelistä. Yleensä pelissä seikkailee päähahmo Mario, mutta välillä toinen hahmo, Marion veli Luigi, liittyy mukaan seikkailuun. Useimmat Super Mario -pelit ovat etenemiseltään selkeitä ja niissä on yksinkertainen juoni, jossa on tarkoituksena päihittää viholliset ja pelastaa prinsessa nimeltään Peach.

Super Marion synty – Nintendo Entertainment System (NES)

Ensimmäinen Super Mario -peli julkaistiin Nintendon ensimmäiselle 8-bittiselle pelikonsolille, Nintendo Entertainment Systemille (NES) vuonna 1985. Pelikonsolia kutsuttiin myös Nintendo Family Computeriksi (Famicom). Super Mario Bros. -pelistä tuli kyseisen pelikonsolin ensimmäinen myyntimenestys ympäri maailmaa. Super Mario Bros.:in lisäksi konsolille valmistettiin Super Mario -pelit Super Mario Bros. – The Lost Levels vuonna 1986 ja Super Mario Bros. 2 ja 3 vuonna 1988. Verrattuna alkuperäiseen Super Mario Bros. -peliin Super Mario Bros. 3:n grafiikka kehittyi huimasti.

Vuonna 2016 Nintendo julkaisi vuosia sitten lakkautetusta Nintendo Entertainment System -pelikonsolista uuden miniversion nimeltä Nintendo Classic Mini, josta alkuperäiset ensimmäiset Super Mario -pelit löytyvät valmiiksi sisäänrakennettuna. Nintendo Classic Mini -pelikonsoli myytiin loppuun nopeasti. Pelikonsolia on valmistettu myyntiin vain pieniä eriä kerrallaan, eikä sitä ole riittänyt kaikille halukkaille ostajille. Pelikonsolin suuri kysyntä todistaa, että Super Mario -pelit ovat yhä haluttuja ja 90-luvun pelaajat kaipaavat vanhojen tuttujen klassikopelien pariin niiden nostalgisuuden takia.

Super Mario -pelit uusille Nintendon pelikonsoleille

Nintendo Entertainment System -pelikonsolin suosion jälkeen Nintendo jatkoi uusien pelikonsolien kehittämistä. Jokainen näistä uusista konsoleista sai vähintään yhden uuden Mario-pelin. Seuraava pelikonsoli NES:in jälkeen oli käsipelikonsoli Game Boy, jolle julkaistiin peli Super Mario Land vuonna 1989 ja Super Mario Land 2: Golden Game vuonna 1992. NES:in kehittyneempi versio, 16-bittinen Super Nintendo Entertainment System (SNES), sai Super Mario World -pelin vuonna 1990. Myös pelikonsolit Nintendo 64, Nintendo GameCube ja Nintendo DS saivat omat Mario -pelinsä.

Vuonna 2006 Nintendon viides pelikonsoli, Nintendo Wii, uudisti totuttua pelitapaa tuomalla liikkeentunnistuksen osaksi pelikokemusta. Wiille julkaistiin 3D-pelit Super Mario Galaxy ja Super Mario Galaxy 2, joissa Mario seikkailee avaruudessa. Näiden lisäksi julkaistiin Mario-peli New Super Mario Bros. Wii, joka on jatkoa pelikonsoli Nintendo DS:lle tehdylle New Super Mario Bros:ille. New Super Mario Bros. -peli on Wii-konsolin neljänneksi eniten myyty tuote. Kyseistä Mario-peliä on myyty yhteensä 33,22 miljoonaa kappaletta.

Super Mario muuttuu kolmiuloitteiseksi

Wii-pelikonsolin jälkeen 2010-luvulle siirryttäessä Super Mario -pelejä alettiin tehdä Nintendon uudelle käsipelikonsolille, Nintendo 3DS:lle. Nintendo 3DS:n erikoisuus on sen kyky muuntaa pelit kolmiulotteisiksi ilman erillisiä laseja. Nintendo 3DS:n Super Mario -pelit ovat Super Mario 3D Land, jossa kenttien läpäisyyn on aikaraja, ja New Super Mario Bros. 2, joka on Nintendo DS -pelikonsolille tehdyn New Super Mario Bros.:in jatko-osa. Pelin juoni on perinteinen: Marion ja Luigin tulee pelastaa prinsessa Peach.

Nintendo julkaisi Wii-pelikonsolille uuden seuraajan, Wii U -pelikonsolin vuonna 2012. Wii U sai oman New Super Mario Bros. -pelinsä, jossa pelaajat voivat Marion lisäksi pelata virtuaalisilla itse luomillaan Mii-hahmoilla. Wii U-pelikonsolille julkaistiin myös Super Mario 3D Land -pelin seuraaja Super Mario 3D World, ja Super Mario Maker -peli, joka julkaistiin myöhemmin myös Nintendo 3DS:lle. Super Mario Maker -pelissä pelaajat voivat luoda omia Super Mario -kenttiä, jotka pystyy jakamaan muiden pelaajien pelattavaksi.

Super Mario -pelit puhelimeesi

Tekniikan kehittyessä myös Super Mario -pelit uudistuvat jatkuvasti. Vuonna 2016 Nintendo julkaisi ensimmäisen älylaitteilla pelattavan Super Mario -pelin iOS-käyttöjärjestelmälle nimellä Super Mario Run. Vuonna 2017 Super Mario Run -peli julkaistiin myös Android käyttöjärjestelmälle. Alkuperäisistä Super Mario -tasohyppelypeleistä poiketen Super Mario Run on päättymätön juoksupeli, jossa hypitään esteiden yli ja pyritään ehtimään kentän loppuun ennen annettua aikarajaa. Peli keräsi alle viikko julkaisustaan kymmeniä miljoonia latauksia ja nousi latauslistojen kärkeen useissa maissa.

Switch – Super Marion tulevaisuus

Kuumimmat tuulet puhaltavat nyt Super Mario -peleille vuonna 2017 julkaistun Nintendo Switch -pelikonsolin myötä, jota voi käyttää niin käsipelikonsolina kuin myös telakoituna kotipelikonsolina televisioon liitettynä. Yksi Switchin ensimmäisistä peleistä oli mikäs muukaan kuin Mario-peli, Super Mario Odyssey. Super Mario Odysseyssa pelaaja voi liikkua vapaasti avoimessa pelimaailmassa ilman aikarajoituksia. Pelissä Marion legendaarinen punainen hattu toimii bumerangina, jolla heittää vihollisia. Positiivisten peliarvioiden myötä uusia Super Mario -pelejä on varmasti odotettavissa lisää lähitulevaisuudessakin.

Categories: Pelaamista Videopelit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *